Loopbaanbegeleiding

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Zet Covid-19 jou onder een chronische druk en wordt je meer en meer gevoelig aan de spanning in je lijf?

Stress is een fysieke reactie van je gehele systeem, je hoofd, je hart, alle vezels in je lijf… Je zet bij stress een ingebouwd overlevingsmechanisme in gang om je hersenen en spieren een extra boost te geven “om te overleven”. Het is een reactie van je organisme op wat er in je leven gebeurt.

Met Covid-19 onderga jij misschien omstandigheden die jou enorm belasten en heel angstig maken. De tergend lange lockdown en de onzekerheid op zich is misschien voor jou al voldoende om gespannen te zijn.  Stress is immers een reactie op een (mogelijke) aanval, een beschadiging of bedreiging, ongeacht of die fysiek of mentaal is. De lockdown brengt ons uit onze comfortzone en een heel menselijke reactie hierop is stress.

Je gestresst voelen, betekent dat je lichaam in verhoogde alertheid is, als reactie op omstandigheden van je leven die niet mee zitten. Wanneer de intense spanning in je lijf aanhoudt gedurende weken en je lichaam niet meer naar de normale modus gaat, spreken we over ongezonde stress. Je overlevingsmechanisme staat dan immers constant op actief. Dus, je vecht constant!

Jouw organisme lijdt dan ook onder de toxische effecten van de ongezonde stress. Deze reactie is bij iedereen symptomatisch compleet anders. Ook de manieren om af en toe te recupereren van stress zijn uniek bij elk persoon. Een professionele begeleiding brengt in kaart welke lijdensweg jij eigenlijk aan het begaan bent en waar jouw lijf afziet.

 De oorzaken van jouw chronische stress-ervaring kunnen zijn: Een aanhoudende stroom van zorgen en extra bekommernissen, chronische angst voor ziekte, chronische ziekte, aanhoudende prestatiedruk, overbelasting door combinatie werk-privé, constante onzekerheid en risico, diepe emotionele processen van falen, afscheid, rouw & verlies (verlies van werk of verdriet om een overlijden, verdriet bij scheiding), uitputting ten gevolge van werkproblematiek, negatieve druk van relationele problemen, pesterijen en conflicten, …

Lichaam en geest zijn één geheel. Jouw lichaam laat je weten hoe het met je gaat. Maar hoor je het wel? Het gezegde “luister naar je lichaam als het fluistert zodat het niet hoeft te schreeuwen”… Al vanaf het éérste gesprek in coachings rond stress worden hier concrete stappen gezet.

Als stress jouw leven beheerst, dan kan je hierin dadelijk zelf verantwoordelijkheid nemen. Je wordt gecoacht naar bewustwording, een self-authoring mindset en drive om deze verantwoordelijkheid te nemen en “signalen” niet langer te negeren. Hoe kan jij detecteren dat je onder aanhoudende stress staat die jou mogelijks ziek maakt?

Vermoeidheid, gebrek aan uithoudingsvermogen Overgewicht
Piekeren, prikkelbaar gedrag Ontstekingen
Slapeloosheid Verlaagd immuunsysteemstress
Pijn of spanning (nek, schouders, buik, hoofd) Concentratiestoornissen, geheugenproblemen
Hartkloppingen Libidoverlies
Hoge bloeddrukstress Chronische angst en paniekaanvallen
Spijsverteringsproblemen Stemmingswisselingen, onzekerheid en depressiestress
Eetstoornissen Neiging tot verslaving
Allergie, koortsblaasstress Duizelingen

 

Ga je zelf het roer in handen nemen en een piste uitstippelen om chronische stress uit je leven te bannen?

Voelde je al enkele jaren dat er langzaam iets opbouwt dat niet OK is? Misschien komt de Corona-crisis als geroepen voor jou omdat het dringend tijd is de spanning in je lijf te bestrijden.

Besef dat langdurige blootstelling in deze Corona-crisis jou elke dag verder ondermijnt en tijdige begeleiding het tij kan doen keren! Wat er misloopt kan je recht trekken. Wat je lichaam als signalen geeft au sérieux nemen is de boodschap.

 

Anders leren omgaan met de reactie van je lichaam op bedreiging, is een stap naar meer gezondheid, werkplezier en levensgeluk. 

 

Nooit eerder kampen zoveel mensen met “chronische stress” die mentaal en fysiek zijn tol eist. Beter leren omgaan met jouw ervaring van stress, zal resulteren in minder psychologische en/of lichamelijke gevolgen! Zelfs al blijf je in de omstandigheden waarin jouw organisme zwaar op de proef gesteld wordt… Via een coaching-traject op maat ontdek je hoe je die gezonde geest én dat gezonde lichaam behoudt.  

Trajecten biedt een laagdrempelig en democratisch concept in Covid-19 tijden voor wie iets meer “piece of mind” zoekt en stress wil ombuigen naar iets positiefs. Ik bied jou als coach maatwerk waarin know-how, tests, tips en oefeningen ingelast worden die een wetenschappelijk bewezen effect hebben. Een grote nadruk ligt op concrete oefeningen, acties en follow-up hiervan. Recent onderzoek over stress en burn-out wijst uit dat beter omgaan met stress begint met concrete dagelijkse acties. 

In een persoonlijk traject zoeken we welke formule bij jou past om met deze ervaring van belasting en spanning om te gaan. De bedoeling is effectief toe te werken naar verbetering op gebied van symptomen die er nu op wijzen dat stress jouw leven beheerst. Je krijgt hulp en begeleiding om deze specifieke symptomen van jouw chronische stress te begrijpen en te verminderen en om ook achterliggende oorzaken te zien. In deze personal coachings bied ik als psychologe jou de ondersteuning om in de diepere lagen van jezelf op zoek te gaan naar beweegredenen en overtuigingen. Wat speelt er zoal dat jij jarenlang de signalen van je eigen lichaam systematisch negeert? Wat maakt dat voor jezelf zorgen zo onbelangrijk was/is?

Heb je al een burn-out doorgemaakt of vrees je dat je in een vergevorderd stadium zit van chronische stress ? Vermeld dit in de intake zodat we gericht kunnen werken op jouw behoeften en noden.

Covid-19 en Cure & Care workers in ziekenhuizen en zorgcentra… Behoor je tot de beroepscategorie die in deze Corona-tijd als held(in) in de frontlinie staat? Ben jij als arts vanuit je plichtsbesef al vaker over je grenzen gegaan en is het risico reëel dat Corona (en de combinatie met eventuele andere issues in je leven) jou ertoe aanzet dit opnieuw te doen? Combineer jij als zorgwerkster een zeer intensieve professionele taak met het management thuis van gezin en huishouden? Vraag naar het sociaal tarief dat ik aanbied aan medewerkers in de zorg.

Jij geeft jezelf graag volledig in je werk? Doe je in deze Corona-crisis ook extra moeite naar het bedrijf toe waar je werkt… “om niet ontslaan te worden”? Vanuit jouw woonkamer zit je als gedreven telewerker pogingen te doen om de ratrace te volgen? Jouw intieme kring van vrienden en familie wil graag dat jij je werk blijft doen maar op voorwaarde dat jijzelf geen schade oploopt. Jij kan nu wellicht nog de overload aan; de vloed aan emoties en intense stress-beleving is nog te onderdrukken. Maar je ervaart wel dat je makkelijk je concentratie kwijt bent… Een coaching-traject helpt jou om dagdagelijks de grenzen te bewaken! Zonder persoonlijke professionele begeleiding kan de overbelasting op een later moment haar tol eisen. Anticipeer op de silent killer van al jouw enthousiasme die op de loer ligt. Burn-out is een ziekte-verschijnsel dat langzaam opbouwt en plots als een nare verrassing opduikt uit het niets.  

 

Een traject met consultaties via video-conference, digitaal oefenmateriaal en intensieve begeleiding loopt over 3 maanden. Naast video-chat wordt ook telefonisch gewerkt en per email. Intake gebeurt via video-chat en is gratis. Tegemoekoming via uw mutualiteit is bespreekbaar. Het traject is toegankelijk voor cliënten vanaf 12 jaar en gebeurt in samenwerking met jouw arts.  

 

Werkgerelateerde stress bij leidinggevenden en managers wordt aangekaart in een traject leadership-coaching. Zie www.trajecten.be/coaching/executive

Indien de vragen waarmee jij worstelt inhoudelijk overeenstemmen met een "loopbaanbegeleiding", worden de VDAB Loopbaancheques aanvaard. Enkel en alleen als de rode draad van het traject een "loopbaan-kwestie" is, kan met de VDAB-loopbaancheques gewerkt worden !

Jeugdigen (vanaf 12 jaar) en studenten die met een problematiek kampen van stress bij de studies, begeleid ik graag via een specifiek traject. “Afstands-onderwijs” blijkt immers voor jongeren de spanning gevoelig op te drijven met als gevolg verhoogde faalangst. Zie www.trajecten.be/studiecoaching

Er wordt samen bekeken of er op locaties in de vrije natuur gewerkt kan worden of op creatieve manier met materiaal. Als coach stem ik met jou af welke kanalen het best resoneren. Indien gewenst worden extra hulp-middelen ingeschakeld zoals Talent scans en tools voor burn-out preventie. De duurzame SHIFT en verankering van alles waarvan je je bewust werd, staat centraal. Vaak is werken in de natuur de beste setting voor “eye-openers”, duurzame verandering inzake stress-beleving en coping-mechanismen. Wie een persoonlijk coaching-traject voor stress volgt/volgde, kan deelnemen aan een herbronningsweek van Trajecten. Gun jezelf een midweek coaching en digital detox in de natuur. De herbronningsweken die ik organiseer in België zijn democratisch en toegankelijk en bieden jou  een krachtige ervaring om te ontstressen, “piece of mind” en me-time te vinden. 

Heb jij veel last van stress en zie jij veel oorzaken bij de mensen rondom jou? De begeleiding van personen in jouw directe omgeving (thuis & professioneel) wordt eveneens bekeken. Meerdere partijen kunnen deelnemen aan de coaching-sessies en ze zijn zeker welkom! Stress thuis is meestal niet een probleem dat tot 1 persoon beperkt is . . . Er wordt soms weinig samengewerkt in gezinnen. Het “gebrek aan synergie” van de gezinsleden thuis is vaak een eye-opener. Iedereen heeft verwachtingen rond “samen”, togetherness thuis en piece of mind ... Maar er is veel apart en gebrek aan overleg resulteert in spanningen. De leef-gewoontes en manier van communiceren met elkaar, kunnen aan bod komen in deze coachings!

Op het organisationele & relationele vlak thuis liggen vaak veel instrumenten tot vermindering van stress in de huiskamer. Ook op het vlak van zingeving en “waarden”. Mijn aanpak rond het thema “stress bij meerdere personen die samenleven”, steunt op relationele bemiddelings-technieken. Zie over deze aanpak bij Coaching voor het gezin en hoe te komen tot een conflict-arme leefomgeving thuis.

Op het werk kan stress een fenomeen zijn dat zich specifiek binnen een team afspeelt. In professionele context is een verhoogd stress-level niet steeds beperkt tot een individu. Soms gaat extreem hoge werkdruk, hand in hand met extreem hoge stress, viraal in een hele organisatie/bedrijf! Zijn het meerdere personen die in dezelfde stress-situatie gegijzeld zitten? In de intake bespreken we op welke manier meerdere partijen kunnen betrokken worden in de-escalatie.

 

Je bevindt je al in een burn-out (overloaded) of bore-out (door “verveling”)?

Ik bied zorgprogramma’s op maat en begeleid jou naar wat je écht nodig hebt. Verwacht je dus aan een mix voor jou persoonlijk van: bewustwording, tips en oefeningen, inspiratie, energiegevers, tips voor zelfwaardering en healing. Vaste procedures en stappenplannen werken niet voor een behandeling van burn-out. In de diepte is de oorzaak van wat er gebeurd is bij iedereen anders. Ook “hoe” de burn-out groeide is telkens een uniek verhaal. Om dit te ontgroeien evenzo.

Ik  “bemiddel” ook met de betrokkenen in jouw privésfeer thuis om de bewustwording te verzekeren en ruimte te maken voor jouw herstel-proces. We maken samen met huisgenoten een plan van aanpak. Goede afspraken in jouw thuis-situatie kunnen voorkomen dat er een herval optreedt. Als coach zorg ik ervoor dat er een engagement ontstaat bij de omgeving om het evenwicht te bewaken. De samenwerking bij burn-out met jouw behandelend geneesheer is ook cruciaal.

 

Stuur een mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of bel 0484/771.091 voor een afspraak.

Afhankelijk van jouw specifieke vraag, wordt beslist of het traject al dan niet met de VDAB Loopbaancheques kan vergoed worden. Enkel en alleen als de rode draad van het traject een "loopbaan-kwestie" is, kan met de VDAB-loopbaancheques gewerkt worden !

 

Contact info

Over Trajecten

Trajecten is mijn persoonlijke getuigenis rond positiviteit, vertrouwen en moed. In enkele specifieke domeinen draag ik als psychologe graag mijn steentje bij aan de verzachting van onze samenleving. In de rol van certified coach, trainer en erkend bemiddelaar ondersteun ik mensen en bedrijven naar meer geluk, gezondheid en duurzaamheid.
Respect, know-how, aandacht en tijd zijn de pijlers die mijn ondersteuning als coach naar jou toe dragen. Ik geloof dat elke ontwikkeling en elk groeiproces beter gaat als we zorgzaam zijn en een mindset hebben om er zelf werk van te maken.
Er iets van maken, is verantwoordelijkheid nemen en zelf de keuzes maken. Een mooi nieuw verhaal kan ontstaan.

© 2018 Trajecten. All Rights Reserved. Designed By TaG-webdesign